27-06-2018

Introductie ‘Besturen in de Sport’

Tijdens de Introductiemodule ‘Besturen in de Sport’ maak je als (nieuwe) bondsbestuurders kennis met de sportsector en leer je hoe de sport georganiseerd is. Tevens wordt dieper ingegaan op de materie van Goed Sportbestuur, de strategische cyclus van sportbonden, financiering van de sport en de hedendaagse ontwikkelingen in de sport.

Doelgroep

Ben je net aangesteld als bondsbestuurder en/of ben je op zoek naar meer achtergrond? Dan ben je van harte welkom om deel te nemen aan deze introductiemodule waarin de (infra)structuur van de sportwereld en de specifieke uitdagingen voor sportbestuurders aan bod komen.

Doel

Na het volgen van het programma ben je op de hoogte van de werking en financiering van de georganiseerde sport, de vereniging NOC*NSF en wat er van sportbestuurders verwacht wordt. Bovendien maak je kennis met bestuurders van andere bonden en is er de mogelijkheid om te klankborden over de uitdagingen en ontwikkelingen van het bestuurlijke vak.

Programma

De brede aspecten van besturen in de sport worden vanuit verschillende thema’s uitgebreid behandeld, o.a.:

  • De werking van de sport; de Sportagenda, de structuur van de sport, governance van sportbonden en NOC*NSF, subsidies van de Nederlandse Loterij en VWS.
  • Het besturen in de sport; de code Goed Sportbestuur, besturingsmodellen van sportbonden, strategische cyclus van sportbonden en ontwikkelingen in de sport.
  • Goed besturen; samenstelling van het bestuur, bestuursevaluatie, de ontwikkeling en uitdagingen van de bestuurder.
  • Ruimte voor eigen inbreng, uitwisselingen ervaringen, delen cases, etc.

Met gevarieerde werkvormen en interactie met elkaar vertaal je de behandelde thema’s gelijk naar jouw eigen werksituatie.

Ervaringen

Roland Reget (Bestuurslid bij de Nederlandse Algemene Dans Bond):
"Ik beveel de cursus aan bij mijn collega-bestuurders om inzicht te krijgen in de sportwereld en de NOC*NSF organisatie. Naast de opgedane kennis over de werking en het besturen van de sport zien bestuurders meerwaarde in het delen van ervaringen met collega bestuurders en het sparren over uitdagingen waar een bestuurder tegen aanloopt op bestuurlijk en persoonlijk vlak."

Marloes van Heteren (Bestuurslid bij Badminton Nederland):
"Het is een leerzame cursus en heel interessant om interactief met andere sportbestuurders van gedachten te wisselen."

Kosten en duur opleiding

De introductiemodule bestaat uit twee dagdelen: op 10 oktober 2018 de 1e sessie en 19 november 2018 de 2e sessie van 16-19 uur. Locatie: Papendal. Aanmelden kan bij Huibert.Brands@nocnsf.nl

Op basis van de introductiemodule kan ook een maatwerksessie aangeboden worden. Bijvoorbeeld als onderdeel van een strategische dag met je voltallige bestuur, als leergang voor landelijke bestuurders, of bij de invoering van een nieuw besturingsmodel. Hiervoor kun je contact opnemen met huibert.brands@nocnsf.nl.

De deelnemersbijdrage is € 275,- p.p. voor leden van NOC*NSF en de WOS en € 350,- p.p (excl. BTW) voor niet-leden. Dit is inclusief koffie, thee, lunch en cursusmateriaal.

Aanmelden en meer informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de accountmanager van je bond of info@werkenindesport.nl.

De introductie is een initiatief van het programma 'Werken in de Sport' (de HR-samenwerking van sportbonden, NOC*NSF en Werkgevers in de Sport (WOS)).